Lichamelijke ondersteuning
Lichamelijke ondersteuning voor- tijdens of na een behandeling van kanker kan de kwaliteit van leven enorm verbeteren.
Fysiotherapeut
Voor problemen die te maken hebben met bewegen kunt u terecht bij de fysiotherapeut. Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid of een slechte conditie. De fysiotherapeut kan adviezen geven over het vaststellen van uw grenzen en het opbouwen van uw conditie.
De fysiotherapeut begeleidt u bij het bewegen (oefenen en trainen). De duur, intensiteit en aard van deze behandeling is afhankelijk van uw doel, uw mogelijkheden en beperkingen. Een oncologisch centrum biedt vaak revalidatieprogramma’s aan bedoeld voor patiënten na een operatie wegens longkanker. Ook adviseren we patiënten vaak deel te nemen aan bijvoorbeeld één van de volgende ondersteuningsprogramma’s:
a. Herstel en Balans
Herstel & Balans is een revalidatieprogramma voor mensen met kanker. Het is gericht op het verminderen van klachten na kankerbehandeling en een betere kwaliteit van leven. Veel mensen blijken hier baat bij te hebben. Met een groepje lotgenoten bent u bezig om u lichamelijk, geestelijk en sociaal weer in balans te brengen. Herstel & Balans omvat zowel lichaamstraining als educatie. Er wordt gedurende 3 maanden 2 tot 3 keer per week aan de lichamelijke conditie gewerkt. Er vinden gesprekken plaats onder deskundige begeleiding, individueel en in groepsverband. Vraag uw verpleegkundig consulent oncologie hierover. Zie ook: www.herstelenbalans.nl. Wilt u meer weten over de kosten die hieraan verbonden zijn, vraag het uw ziektekostenverzekering.
b. Oncomove
De behandeling van kanker leidt vaak tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies. Oncomove is een bewegingsadvies gericht op lichamelijke conditie tijdens een chemokuur. U oefent hierbij zelf thuis, zonder directe begeleiding van een fysiotherapeut. Een oncologieverpleegkundige kan u hier meer over vertellen.
c. Bewegen en conditiebehoud tijdens chemotherapie
Voor mensen met borst- of darmkanker die worden behandeld met chemotherapie bestaan in de regio mogelijkheden om te trainen tijdens de behandeling. Dit blijkt een positieve uitwerking te hebben op de conditie. Een oncologieverpleegkundige kan u hier meer over vertellen.
Diëtist
De diagnose kanker en de behandeling kunnen veel van het lichaam vragen. Vaak zijn extra energie, vocht en voedingsstoffen noodzakelijk om u in een goede conditie te houden. Daarom wordt binnen ons ziekenhuis bij alle oncologische patiënten de voedingstoestand gemeten met behulp van de zogenoemde SNAQ-score. Zowel voor, tijdens en na de behandeling kunt u worden doorverwezen naar een diëtist. U kunt er terecht met vragen over verminderde eetlust, misselijkheid en braken, smaak- en geurverandering, slik- en kauwproblemen, gewichtsverandering en problemen met de stoelgang.
Ergotherapeut
Ergotherapie wordt ingezet als activiteiten die eigenlijk automatisch behoren te gaan, zoals aankleden, schrijven, eten, boodschappen doen, opstaan, fietsen, autorijden, (huishoudelijk) werk of hobby’s niet meer (volledig) lukken. De ergotherapeut zoekt samen met u naar oplossingen om die activiteiten weer zo normaal mogelijk uit te voeren.
Logopedie
Wanneer u keel- of halskanker heeft, kan het gebeuren dat u door bestraling of een operatie last krijgt van uw stembanden of problemen heeft met slikken of kauwen. Daarvoor kunt u bij de logopedist terecht, die met u zoekt naar oplossingen.
Palliatieve zorg
Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die niet meer beter kunnen worden. Het gaat om de zorg in de laatste levensfase voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Het ziekenhuis schakelt hierbij zo nodig de deskundigheid van ondersteunde consultatieteams palliatieve zorg in. Het doel van palliatieve zorg is om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor patiënten en hun familie te realiseren. Ook het wegnemen van pijnklachten hoort daarbij.
Pijnteam
Een ziekte als kanker en de behandeling daarvan, kunnen pijnklachten veroorzaken. Om deze vroegtijdig te signaleren wordt bij alle patiënten met kanker de aanwezigheid van pijn in de gaten gehouden met behulp van pijnregistratie. De pijn kan verschillende oorzaken hebben en daarom kan ook de behandeling op verschillende manieren plaatsvinden. Soms is hierbij de deskundigheid van het pijnteam nodig. In het pijnteam werken verschillende specialisten samen met als doel de pijn te verminderen.
Geef een reactie